نوزاد

۲۰ مطلب در خرداد ۱۴۰۰ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

 

مراحل هفته ی چهارم - نوزاد - اندام ها و حس ها

 پوست کودک شما بزرگترین و تکامل یافته ترین اندام حسی وی در هنگام تولد است. در اولین ساعات تولد حواس بچه ی شما به او در آشنا شدن وی با دنیا، و مهم ترین اشخاص آن (والدین) کمک می کند. در سراسر نخستین سال ها، حواس وی به رشد و تکامل ادامه خواهند داد، اما او در چند هفته ی اول یکپارچه کردن آنها را آغاز خواهد کرد. به زودی او قادر خواهد بود آرام تر بماند و به محیط اطراف خود بیشتر توجه کند. دکتر فرهت میگوید رشد حواس هر بچه در حد بالایی، فردی است و به عوامل موروثی، جسمی و سرشت و طبیعت بستگی دارد. بعضی از بچه ها قوی و مقاوم در محیط های مختلف و متفاوت آمادگی سازش پذیری را دارند. در حالی که سایرین، چنان فوق حساس هستند که صداهای بلند یا حس ناگهانی روی پوست آنها می تواند موجب پریدن و تحریک آنان شود. شما با مشاهده و نظاره دقیق واکنش های بچه ی خود، به دریافت های حسی می توانید در تطبیق وی با دنیا، به او کمک کنید.

 

چشمها :

بچه ی شما به هنگام تولد نزدیک بین است، دید او چنان تار است که شاید قادر نباشد چیزی را دورتر از 15 تا 45 سانتی متر خود ببیند. ولی با این همه این چشمهای او نیستند که باید تکامل یابد بلکه این مغز اوست. که نیاز به رشد و تکامل دارد. در حال حاضر وی به چیزی جز خوردن و خوابیدن اهمیت نمی دهد. به هر حال بعد از 3 ماه کودک شما تمایل خواهد داشت به هر چیزی در اطراف خود نگاه کند.

 

 گوش ها :

شنوایی بچه ی شما حتی کمتر از دید او پیشرفته است. هر چند می تواند پیش از تولد صداهای خفه و گرفته را بشنود. گوش میانی او هنوز به رشد و تکامل نیاز دارد. همچنین مراکز پردازش و پرورش صدا در مغز وی نیاز به تکامل دارند. او نمی تواند به طریقی که شما می توانید صداها را تشخیص را دهد. در واقع هرچه که سن وی بیشتر شود شنوایی تکامل خواهد یافت. با این همه نوزادان قادر به شنیدن صداهای کم فرکانس نظیر، صدای انسان می باشند. حرف زدن با بچه به هنگام شیردادن، تعویض پوشک و آرام کردن وی روشی عالی برای معرفی کردن شگفتی های زبان به اوست.

 

 بینی :

مطالعات نشان می دهند که در خلال ساعات پس از تولد، بچه می توانند از بینی خود برای پیدا کردن سینه ی مادرشان استفاده کنند. این به آن معنی است که حس بویایی آنها از آغاز کار می کند. آنها طعم های مختلف را نیز از قبل می چشند. دانشمندان نشان داده اند که نوزادان مواد شیرین را به انواع تلخ ترجیح می دهند. این حائز ارزش است، زیرا شیر سینه به شیرینی میل می کند. ضمن آنکه مواد تلخ احتمال دارد که سمی باشند.

 

 تست های بینایی، شنوایی و دیداری برای اطفال:

بچه ی شما برای مشکلات شنوایی بالقوه، مورد آزمایش قرار می گیرد. از اغلب اطفال تستی گرفته می شود که شامل گوش دادن به یک پژواک گوش داخلی یا ضبط فعالیت الکتریکی مغز در پاسخ به صدا می باشد، این کار غالباً پیش از ترک بیمارستان توسط پزشک شما انجام می شود. و گرنه می بایست به طور روشنی در 3 ماهگی توسط متخصص اطفال صورت پذیرد. از نظر دکتر احمد شاه فرهت بچه هایی که بیش از همه در معرض خطر مشکلات شنوایی قرار دارند: آنهایی که نارس بوده اند، آنهایی که مادرانشان در حین بارداری عفونت داشته اند و آنهایی که در خانواده هایشان سابقه نقص و فقدان شنوایی دارند به فاصله کوتاهی از تولد، چشمان بچه ی شما نیز معاینه خواهد شد. چناچه شما در ارتباط با چشم های کودک خود مشکلی را کشف کردید، یا اگر در خانواده خود پیشینه نابهنجاری چشمی دارید، متخصص اطفال ممکن است شما را به یک چشم پزشک ارجاع دهد. بینایی بچه شما نیز در صورتی که نارس بوده و به مدتی طولانی به عنوان یک نوزاد به اکسیژن احتیاج داشته است، مورد معاینه قرار خواهد گرفت.

 

منبع 

  • Amir Hossein Adelpour
  • ۰
  • ۰

واکسن هایی نوزاد

 

واکسن هایی نوزاد

نوزاد نارس شما به دلیل داشتن  مشکلاتی از نظر وزن و سلامتی، در معرض تهدید بیماری ها قرار دارد، بنابراین نوزادتان را در اولین فرصت واکسینه کنید. گاهی پزشک معالج در موارد معدودی واکسیناسیون نوزاد را به تعویق می اندازد، تا اینکه نوزاد شما به سن و وزن مشخصی برسد. ولی معمولا هنگام ترخیص و یا در زمان اولین ویزیت نوزاد (72-24 ساعت پس از ترخیص) واکسیناسیون بدو تولد صورت می گیرد.

 

واکسن هایی که به نوزاد شما تزریق و یا خورانده می شود عبارتند از:

واکسن هپاتیت ب: در صورت ابتلا شما به هپاتیت ب، این واکسن بلافاصله پس از تولد و حتی در حین بستری نوزاد شما در بخش مراقبت ویژه تزریق می شود. در غیر این صورت همراه با واکسن های دیگر در زمان ترخیص و یا در هنگام اولین ویزیت نوزاد تزریق می شود. از نظر دکتر احمد شاه فرهت در صورتی که وزن تولد نوزاد شما کمتر از 2 کیلو گرم باشد، این واکسن یک ماه بعد از نوبت اول نیز تزریق می شود و در غیر این صورت نوبت بعدی طبق جدول واکسیناسیون تزریق می شود (یعنی به فاصله دو ماه بعد از نوبت اول). بدین ترتیب نوزادان کمتر از 2 کیلو گرم، یک نوبت واکسن هپایتیت بیشتر از سایر نوزادان دریافت می کنند.

واکسن فلج اطفال: دکتر فرهت میگوید این واکسن بصورت قطره خوراکی بوده و در زمان ترخیص و یا در زمان اولین ویزیت نوزاد داده می شود و نوبت های بعدی را  طبق جدول واکسیناسیون در مرکز بهداشت محل خود دریافت خواهد کرد.

واکسن ب ث ژ: این واکسن برای پیشگیری از بیماری سل است و بر بازوی نوزاد تزریق خواهد شد. زمان تزریق مشابه واکسن های قبلی است و نوبت بعدی ندارد.

توجه: واکسن های بدو تولد نوزاد در بیمارستانی که متولد شده است تزریق خواهد شد و برای دریافت واکسن های نوبت بعدی باید نوزاد را به نزدیکترین مرکز بهداشت محل زندگی خود ببرید. 

 

منبع 

  • Amir Hossein Adelpour
  • ۰
  • ۰

 واکسیناسیون : آنچه لازم است بدانید

چرا باید این همه واکسن به کودکم بزنند؟

از تماشای منظره تزریق به فرزند برای تمام والدین ناخوشایند است. اما برنامه واکسیناسیون به منظور پیشگیری از بیماریهای خطرناک تهیه شده است و مهمترین بخش تامین سلامت کودک را تشکیل می دهد. بعضی از این بیماریها (نظیر فلج اطفال و دیفتری) صذ سال پیش از این بسیار شایعتر بودند ولی امروزه بعلت انجام واکسیناسیون بندرت دیده می شوند. مرکز مبارزه با بیماریها در هر کشور بسته به سطح ایمنی عمومی و بیماریهای خطرناک شایع برنامه واکسیناسیون خاصی را برای کودکان و بزرگسالان تنظیم می کند.

واکسن ها چگونه از بیماریها پیشگیری می کنند؟

واکسن ها از میکروب یا ویروس کشته شده و یا ضعیف شده که عوامل بیماریهای خاص هستند ساخته شده اند. دکتر فرهت میگوید با تزریق واکسن سیستم ایمنی تحت حمله این میکروب ها و یا ویروس ها قرار می گیرد و در نتیجه ترشح آنتی بادی ها یا پادتن ها دربدن بالا می رود. این آنتی بادی ها در بدن کودک فعال باقی می مانند و در صورتیکه بدن با بیماری واقعی مواجه شود آن را در مقابل آن ویروس یا میکروب محافظت می کنند. بعنوان مثال اگر سیاه سرفه در منطقه شما شایع شود احتمال ابتلا کودک شما که واکسینه شده است به مراتب کمتر از کودکی است که واکسینه نشده است.

چه واکسنهایی و در چه زمانهایی باید برای کودک تزریق شود؟

برنامه واکسیناسیون کشوری ایران برای کودکان از بدو تولد بصورت زیر تعیین شده است:

زمان تجویز

ب ث ژ

قطره خوراکی فلج اطفال

هپاتیت

سه گانه (دیفتری، کزاز، سیاه سرفه)

MMR

بدو تولد

ü

ü

ü

 

 

2 ماهگی

 

ü

ü

ü

 

4 ماهگی

 

ü

 

ü

 

6 ماهگی

 

ü

ü

ü

 

یک سالگی

 

 

 

 

ü

18 ماهگی

 

ü

 

ü

 

4 تا 6 سالگی

 

ü

 

ü

ü

 

کارت مراقبت کودک چیست و استفاده از آن در واکسیناسیون چه کمکی می کند؟

در ایران هر کودکی یک کارت مخصوص مراقبت کودک دارد که در آن جدول واکسینایون، تغذیه و پایش رشد در نظر گرفته شده است. کودک شما نیز حتما این کارت را دارد و اگر اینطور نیست بهتر است در اولین فرصت به یکی از مراکز بهدشتی و درمانی در محدوده محل زندگی خود مراجعه نمائید و برای وی پرونده تشکیل داده و کارت مراقبت کودک را دریافت نمائید. اگر شما برای مراقبتهای دوران بارداری به چنین مراکزی مراجعه کرده باشید حتما با نشانی و روش کار آنها آشنا هستید. در غیر اینصورت می توانید از دانشگاه علوم پزشکی محدوده خود در مورد آن اطلاعاتی کسب کنید. خصوصیات هر یک از این واکسنها چیست؟

واکسن ب ث ژ: این واکسن با استفاده از باکتری ضعیف شده سل علیه این بیماری ساخته شده و به صورت زیر جلدی در ناحیه بازو در بدو تولد تزریق می شود. بهترین سن برای تلقیح واکسن ب. ث . ژ بدو تولد است، از آن به بعد تا 2 ماهگی بدون انجام تست می توان واکسن ب.ث.ژ را تلقیح نمود. اگر تا سن یک سالگی تزریق نشده باشد ابتدا تست PPD انجام می شود و در صورتی که تست منفی باشد تزریق انجام می شود. معمولا جای محل تزریق باقی می‌ماند و اگر دیده نشود لازم نیست تزریق تکرار شود. در بعضی از موارد تورم عقده های لنفاوی زیر بغل بعد از تزریق واکسن مشاهده می شود که معمولا با گذشت زمان برطرف شده و نیاز به درمان خاصی ندارد.

قطره خوراکی فلج اطفال: فلج اطفال یک بیماری حاد ویروسی است که می تواند منجر به فلج دائم دسته ای از عضلات بدن شود. برای جلوگیری از این بیماری ناتوان کننده و سخت، بهترین راه واکسیناسیون است. واکسن به صورت قطره خوراکی و با استفاده از ویروس ضعیف شده ساخته شده است.

واکسن هپاتیت B: این ویروس از راه خونی (مانند انتقال خون)، از راه جنسی و از طریق مادر به فرزند (در دوران بارداری) منتقل می‌شود. افرادی که بیشتر در تماس با بیماران هستند مانند پرسنل و بیماران بخش دیالیز، پزشکان، دندانپزشکان، پرستاران و پرسنل بانک خون بیشتر در معرض ابتلاء به این بیماری بوده و بعنوان گروه پرخطر باید واکسینه شوند. واکسن این بیماری از سال 1372 جزو برنامه واکسیناسیون کشوری اطفال گنجانده شده است. عوارض واکسن خیلی کم بوده شامل درد و قرمزی در ناحیه تزریق، سردرد مختصر و احساس کسالت است.

واکسن سه گانه: این واکسن با استفاده از باکتری کشته شده سیاه سرفه و سموم باکتریهای دیفتری و کزاز ساخته می شود. دیفتری، کزاز و سیاه سرفه بیماری های خطرناکی هستند که می توانند موجب مرگ یا عوارض شدید شوند. دکتر فرهت میگوید عارضه این واکسن معمولا تب و بیقراری است که ممکن است تا چند روز ادامه یابد، در این صورت می توانید از پاشویه و استامینوفن برای کاهش تب در کودک استفاده کنید. اگر بعد از تزریق، تب 40 درجه یا تشنج دیده شود حتما آنرا در نوبت های بعدی متذکر شوید تا از واکسن دو گانه اطفال استفاده شود.

واکسن دو گانه اطفال: این واکسن شبیه به واکسن دوگانه بزرگسالان یعنی شامل واکسنهای دیفتری و کزاز است و تنها فرق آن مقدار بیشتر واکسن دیفتری است.

واکسن MMR (سرخک، سرخجه، اوریون): علائم بیماری سرخک عبارتند از تب بالا و چند روزه، آب ریزش بینی، التهاب ملتحمه چشم و جوشهائی که بعد از شروع تب ظاهر می شوند. التهاب پرده مغز، التهاب گوش میانی و برونشیت ممکن است در ادامه علائم سرخک ظاهر شوند. در بعضی از کشورها میزان مرگ ومیر به 10% مبتلایان می رسد. سرخجه نیز با بثورات جلدی همراه است و علائم آن نظیر تب و سرفه، خفیف تر از سرخک بوده و بیماری خطرناکی نیست. خطر این بیماری مربوط به خانم های باردار است که در صورت ابتلا، احتمال نقص مادرزادی را در جنین بشدت افزایش می دهد.

آیا واکسیناسیون باید تحت هر شرایطی، مثل بیماری کودک، انجام شود؟

از نظر دکتر احمد شاه فرهت در اکثر موارد بیماری واکسیناسیون انجام می شود، به جز چند مورد خاص که توضیح داده خواهد شد. مثلا شل بودن مدفوع یا سرماخوردگی معمولی نباید مانع از انجام ایمن سازی شود. برنامه ایمن سازی کودکان نارس ویا کم وزن نیز طبق جدول ایمن سازی عادی است و تجویز به موقع واکسنها توصیه می شود. ابتلا به سوء تغذیه نیز نه تنها مانعی برای ایمن سازی نیست، بلکه ایمن سازی به موقع کودکان مبتلا به سوء تغذیه بشدت توصیه می شود چرا که آنها را نسبت به بیماریهایی که بیشتر در معرض ابتلا به آنها هستند مقاوم می کند.

برای هیچ واکسنی جز سیاه سرفه محدودیت سنی وجود ندارد و در صورت عدم سابقه ایمن سازی باید با برنامه عمل شود .

در چه مواردی نباید واکسیناسیون انجام شود یا با تغییرات انجام می شود؟

  • در مورد کودکان مبتلا به آلرژی شدید و یا ضایعات و عوارض مغزی و عصبی واکسناسیون با احتیاط و با نظر پزشک کودکان انجام می گیرد.

  • در کودکان تب دار یا مبتلا به بیماری های حاد شدید تا رفع تب و بیماری فقط تزریق واکسن سه گانه را به عقب می اندازند.

  • به کودکان پس از سن شش سالگی و نوجوانان، اگر مایه کوبی توام ضرورت یابد باید حتما واکسن ویژه بزرگسالان تزریق شود. همچنین برای کودکانی که سابقه بیماریهای مزمن چرکی، ناراحتیهای عصبی، تشنج، ضایعات مغزی و یا سابقه خانوادگی بیماریهای عصبی را دارند واکسن سه گانه تجویز نمی شود.

  • در اختلالات ایمنی ، چه اولیه و چه اکتسابی مثل لوسمی ( سرطان خون) و غیره واکسنهای ویروسی زنده و واکسن سل (BCG)منع استعمال دارند.

  • به علت ریشه کنی آبله در جهان، تلقیح آن به هیچ وجه لازم نیست.

  • در افراد مبتلا به هموفیلی واکسن هپاتیت B بایستی زیر جلد تزریق شود.

 

واکسن آنفولانزا چیست و آیا برای کودکم لازم است؟

واکسن آنفولانزا یا معروف به واکسن سرماخوردگی شامل چند ویروس شناخته شده است که تا حدی ضعیف شده اند و از طریق تزریق عضلانی می توانند تا 80 درصد ایمنی برای یک سال ایجاد کنند.

 

 

منبع 

  • Amir Hossein Adelpour
  • ۰
  • ۰

کودک خلاق

 کودک خلاق

 

موانع خلاقیّت به دو دسته کلی تقسیم می‌شود: موانع بیرونی و موانع درونی
موانع بیرونی: از نظر دکتر فرهت موانعی، که برای رشد خلاقیّت، در جامعه است و باورهای تاریخی یک کشور، که این موانع را می‌توان در چهارچوب استعمار و استثمار دانست. سیاستی که در تاریخ حاکم بوده، و فرصت خلاقیّت را فقط به بعضی افراد می‌داده و همیشه آنها حاکم و بقیه رعیت بوده‌‌اند.
هرگز کودک را تحقیر نکنیم . کودکی که احساس حقارت کند هرگز دست به خلاقیّت نمی‌زند.


موانع درونی خلاقیّت:
1- ترس از انگشت‌نما شدن
2- عدم شناخت خود و عدم اعتماد به نفس: اگر فرد، استعدادهای خود را به خوبی نشناسد، احساس می کند که بسیاری از کارهای خلاقانه را نمی‌تواند انجام دهد. اوست که با گفتن «نمی‌توانم»، «نمی‌شود»، «تحقیر می‌شویم» در راه انجام فعّالیت خلاقانه سد درست می‌کند.
3- تمایل به همرنگی با جماعت
4- توجیه عمل به جای توضیح علت: توجیه، راه زیبایی عقل و فکر را مسدود و راه وهم و خیال را باز می‌کند.
5- تحقیر: تحقیر باعث می‌شود جرأت و جسارت برای خلاقیّت از کودک سلب شود و شخصیت کودک بر اثراین تحقیر از بین می‌رود.
6- اضطراب: جریان فکر را به یک نقطه‌ی ثابت می‌‌دوزد و از حرکت باز می‌دارد.
7- تنبلی ذهنی و عدم تمرکز.
اولین قدم برای ظهور خلاقیّت، مبارزه با موانع آن است. باید به کودک خود، آموزش‌های لازم جهت داشتن

کودک خلاق چیست:
1- به او کمک کنیم تا استعدادهای خود را به خوبی بشناسد و این استعدادها را کوچک نشمارد. برای افزایش اعتماد به نفس در او، تلاش کنیم.
2- به او بیاموزیم، برای ارائه حرف جدید و طرح نو، از سرزنش افراد ولو نزدیکترین آنها، نهراسد.
3- برای جماعت تا زمانی ارزش قائل باشد که براساس ارزش و عقل حرکت می‌کنند و تمایل کودک به یکرنگی بخاطر ارزشمداری باشد، و خود نیز این نکته را رعایت کنیم.
4- به کودک بیاموزیم اگر در انجام عملی خطایی کرد، کار خود را توجیه نکند فقط دلیل رفتار خود را بگوید.
5- برای بدست آوردن حضور ذهن در کودک از دستورالعمل‌های دینی که در کتب اخلاقی گفته شده، استفاده نمائیم.

 

منبع 

  • Amir Hossein Adelpour
  • ۰
  • ۰

 

آلرژی نوزادی چیست؟

وقتی یکی از والدین آلرژی دارد کودک‌شان ممکن است حدود 25 تا 30 درصد و اگر هر دو والد مبتلا به آلرژی نسبت به هر ماده‌ای باشند کودک‌شان بین 65 تا 70 درصد به آلرژی مبتلا می‌شود. پس یک علت اولیه آلرژی، ممکن است وجود زمینه آلرژی در خانواده باشد. 

 چرا فقط بعضی از بچه‌ها به گروهی از مواد آلرژن حساسیت پیدا می‌کنند؟

بعضی از مواد ذاتا ایجاد آلرژی می‌کنند و این ممکن است در کودکی بیشتر خود را نشان دهد. کودکان ایرانی بیشتر به 4 نوع ماده‌غذایی آلرژی پیدا می‌کنند که عبارت‌اند از پروتئین‌های شیر گاو و لبنیات، تخم‌مرغ، گندم و آجیل. ممکن است بگویید که بچه 5 ماهه که آجیل نمی‌خورد. جواب این است که وقتی مادر، این موادغذایی را می‌خورد مواد آلرژی‌زا به کودکش می‌رسد . 

  علایم: نفخ‌های شدید، دردهای شکمی، وجود رگه‌های خون در مدفوع، بی‌قراری زیاد، اسهال یا یبوست. تشدید دردهای کولیکی، آنچه ما آن را کولیک شیرخوارگی می‌نامیم و از 1 تا 4 ماهگی وجود دارد، در اثر آلرژی به موادغذایی تشدید می‌شود. علامت دیگر، استفراغ‌های مکرر است؛ به نحوی که سبب ایجاد سوزش در قسمت انتهایی مری شده و ریفلاکس می‌دهد. در کودکان زیر 6 ماه رگه‌هایی از خون را می‌توان در مدفوع مشاهده کرد که اگر این مشکل درمان نشود، ممکن است در آینده به زخم روده در بزرگسالی و حتی بدخیمی منجر شود. ممکن است برخی از پزشکان در نتایج آزمایشگاه اشتباه کرده و فکر کنند گلبول سفید و قرمز زیادی که در مدفوع وجود دارد به دلیل وجود میکروب است، در این صورت شروع به درمان با آنتی‌بیوتیک می‌کنند، در صورتی که این کودکان با قطع مواد آلرژن، مشکلشان حل می‌شود. یک سری دیگر از علایم در دستگاه تنفس اتفاق می‌افتد و می‌تواند خود را به صورت گرفتگی بینی، خس‌خس، سرفه‌های مکرر، تنگی نفس در کودکان بزرگ‌تر، نشان ‌دهد. در بعضی از کودکان به دنبال دویدن یا تند راه رفتن، سرفه، تنگی نفس و خس‌خس ایجاد می‌شود و در بعضی از کودکان، سرماخوردگی طولانی‌تر از حد معمول می‌شود. همچنین مستعد سینوزیت و التهاب لوزه سوم می‌شوند و اگر این مشکل درمان نشود در آینده به سمت آسم می‌روند. آلرژی علایمی هم در پوست ایجاد می‌کند.

 درمان حساسیت:

مهمترین نکته در درمان، تشخیص دقیق است. اگر به این نتیجه رسیدیم که علایم کودک به دلیل وجود آلرژی است، باید تمام مواد آلرژی‌زا و به خصوص پروتئین‌های شیر گاو قطع شود، یعنی مادر نباید شیر و هیچ‌گونه لبنیاتی مصرف کند. معمولا کسانی که به شیرگاو حساسیت دارند به کلیه محصولات گاوی مثل گوشت، دل و جگر و هر آنچه که از گاو است و پروتئین داخل‌اش دارد حساسیت دارند و هیچ‌کدام از آنها را نباید مصرف کنند. اگر کودک در سنین بالاتر باشد، برای درمان از دارو هم استفاده می‌کنیم. بهتراست در کودکان زیر 6 ماه از دارو استفاده نکنیم ولی در کودکان بالای 6 ماه می‌توان از داروهای متعدد ضدآلرژی استفاده کرد 

  کودک به چه چیزی حساسیت دارد؟

در سنین پایین‌، با آزمایش خون، تا حدودی می‌توان فهمید کودک به چه چیزی آلرژی دارد و بعد از 8 تا 9 ماهگی از تست‌های جلدی استفاده ‌کنیم و دقیقا می‌توان فهمید کودک به چه موادی آلرژی دارد. بعضی از کودکان به مواد افزودنی مانند تمام موادی که در پفک، شکلات، چیپس، سس، سوسیس، کالباس و ... وجود داردآلرژی دارند. موادی که حتی به انواع رب‌ها و کنسروها و حتی شربت‌های دارویی می‌زنند و گاهی تشخیص اینکه کودک واقعا در اثر خوردن کدام یک از اینها دچار آلرژی شده بسیار سخت است. بنابراین توصیه به والدین کودکانی که نسبت به مواد افزودنی آلرژی دارند این است که به جای شربت‌های دارویی از قرص استفاده کنند.

 

آیا آلرژی در کشور ما شایع است؟

آری دلیلش آلودگی‌ هواست که ریه‌ها و مجاری تنفسی را نسبت به آلرژی حساس می‌کند. دلیل دیگر، موادغذایی است. در حال حاضر از مواد نگه‌دارنده زیادی مثل نیترات و نیتریت جهت نگه داشتن موادغذایی استفاده می‌کنند که خود این مواد، هم سرطان‌زا هستند؛ هم می‌توانند ایجاد آلرژی کنند. بعضی‌ها یک قوطی رب را باز می‌کنند و می‌گویند رب‌اش خیلی خوب است و اصلا کپک نمی‌زند، در حالی که این بدترین رب است چون آن‌قدر مواد نگه‌دارنده به این رب زده‌اند که کپک نمی‌زند و همه اینها می‌تواند ایجاد آلرژی و مشکل کند

 شروع تغذیه با شیر گاو:

بهتر این است که کودک در 6 ماه اول نوزادی از شیر مادر استفاده کند. ثابت شده کودکانی که در 6 ماه اول، شیر مادر می‌خورند زمینه آلرژی‌شان خیلی کمتر می‌شود. بعد از شش ماه اول می‌توانند از فرنی، سوپ ساده و... استفاده کنند و بعد از یک‌سالگی می‌توان به کودک حدود 500 سی‌سی در روز شیر گاوداد.

 شروع تغذیه با شیرخشک:

خیلی از والدین به کودکان‌شان شیرخشک می‌دهند. شیرخشک‌ها از هر نوعی که باشند، پروتئین شیر گاو دارند که همان ممکن است در کودکان ایجاد آلرژی کند. اگر مادری باشد که واقعا شیر نداشته باشد، باید به جای شیر گاو از شیرهای مخصوص رژیمی که پروتئین‌هایش شکسته شده و تغییر شکل داده و خاصیت آلرژی‌زایی ندارد ، استفاده کند

نفخ و دل درد:

درصورتی که هر بار کودک شیر می‌خورد دچار نفخ و دل‌درد می‌شود، ممکن است آنزیم لاکتاز را در بدن نداشته باشد. باید بدانید هر قندی در بدن آنزیمی دارد که آنزیم، آن را شکسته و به مصرف می‌رساند. گاهی اوقات این آنزیم در بدن افراد وجود ندارد یا مقدارش خیلی کم است، در نتیجه قند شیر شکسته نشده و تولید گاز و اسید می‌کند. اسید تولید شده، مقعد بچه را می‌سوزاند و تحریک می‌کند، گازش هم ایجاد نفخ و دل‌درد می‌کندپس والدین باید از شیرهای بدون لاکتور یا از آنزیم‌های لاکتاز که در داروخانه‌ها وجود دارد، استفاده کنند.

 

منبع 

  • Amir Hossein Adelpour
  • ۰
  • ۰

 

رابطه پستانک و عفونت

 

توصیه پزشکان و دندان پزشکان این است که از خرید پستانک صرف نظر کنند چون ضررهای مکیدن پستانک خیلی بیشتر از منافع کوتاه مدت آن است.
نکته:دادن پستانک به کودکان گاهی باعث عفونت گوش میانی می‌شود.

- کودکانی که پستانک استفاده می کنند بیشتر در معرض عفونت های مکرر گوش میانی هستند چرا که گوش و حلق به هم مرتبط هستند و دهان راه خوبی برای ورود باکتری‌ها به گوش میانی محسوب می‌شود.

 - اگر خیلی زود به نوزاد پستانک داده شود ممکن است با شیرخوردن او تداخل پیدا کند و نوزاد در گرفتن سینه مادر، شیشه یا پستانک یک حالت سردرگمی داشته باشد.
-  برخی اوقات پستانک زمانی به کودک داده میشود که او واقعاً گرسنه است و مکیدن پستانک سبب می‌شود که شیر کافی به او نرسد و کودک گرنه میماند ممکن است دچار سو تغذیه شود.
- هیچگاه پستانک را با زنجیر به دور گردن نوزاد نیندازید زیرا این کار ممکن است باعث خفگی نوزاد شود.
- بیشتر مادران عادت دارند پستانک کودک را به ماده‌ای شیرین آغشته کنند که این کار برای کودک مضر است زیرا دندان کودک را در معرض پوسیدگی قرار می دهد.
- میکروب های مولد پوسیدگی در کنار مواد قندی و تغذیه نامناسب به مرور زمان، پوسیدگی های شدید دندانی را برای کودک در پی خواهند داشت.
 - پستانک حتی ممکن است در سخن گفتن کودکتان اختلال ایجاد کند و انان در تکلم دچار مشکل می شوند.

 

منبع 

  • Amir Hossein Adelpour
  • ۰
  • ۰

 

۸۰ درصد مرگ و میر کودکان زیر ۲ سال به علت اسهال است

اسهال و استفراغ از بیماری های شایع دوران کودکی است که درمان به موقع آن به ویژه در دوران شیرخوارگی بسیار مهم تلقی می شود

اسهال و استفراغ از بیماری های شایع دوران کودکی است که درمان به موقع آن به ویژه در دوران شیرخوارگی بسیار مهم تلقی می شود. برخی اوقات علت اسهال باکتریایی یا ویروسی است. اگر علت بروز این بیماری در کودک عفونت ویروسی باشد احتمال ابتلای دیگر افراد خانواده نیز وجود دارد.به منظور آموزش نکاتی اساسی در زمینه پیشگیری و درمان اسهال کودکان از دکتر احمد شاه فرهت، متخصص بیماری های کودکان و فوق تخصص بیماری های نوزادان، عضو هیئت علمی و استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد خواستیم در این مورد اطلاعاتی را در اختیار خوانندگان صفحه خانواده و سلامت قرار دهد.

وی بیماری اسهال را یکی از مهم ترین علت مرگ و میر و سوء تغذیه کودکان در کشورهای در حال توسعه می داند و می افزاید: براساس آمار جهانی، سالانه حدود یک و نیم میلیون کودک زیر ۵ سال به علت اسهال و استفراغ جان خود را از دست می دهند. به طور متوسط کودکان زیر ۳ سال حداقل سالی ۳ بار مبتلا به اسهال می شوند و ۸۰ درصد مرگ و میر کودکان زیر ۲ سال به دلیل اسهال و استفراغ است.

در ایران، طی سال های اخیر با توجه به اقدامات پیشگیرانه و درمانی، شیوع مرگ و میر ناشی از اسهال کم شده است اما هم چنان به عنوان یکی از معضلات اساسی بخش بهداشت کشور محسوب می شود که با آموزش صحیح به خانواده ها می توان هم شیوع و هم آمار مرگ و میر ناشی از این بیماری را کاهش داد.

 

 

● شایع ترین علت اسهال و استفراغ

ویروس یکی از شایع ترین علل اسهال و استفراغ است. ویروس موجود زنده ای است که بر خلاف باکتری و میکروب درمان خاص یا آنتی بیوتیک ندارد. آمار جمع آوری شده از کشورهای مختلف بیانگر این است که بیش از ۸۰ درصد مرگ و میر کودکان در کشورهای در حال توسعه به علت اسهال و استفراغ با منشاء ویروسی است.

 

 

● علایم اسهال و استفراغ در کودکان

بارزترین علایم، دفع مدفوع شل، استفراغ و در برخی موارد با تب خفیف است. در اسهال میکروبی نیز مدفوع با خون، درد و دل پیچه همراه است . در مواردی نیز تشنج دیده می شود.

 

 

● علایم نگران کننده

اگر با افزایش مصرف آب علایمی از قبیل بی حالی، ناتوانی در غذا خوردن، تب بالا، اسهال در کودک زیر ۲ سال ، استفراغ های غیرقابل کنترل، مدفوع همراه با خون، اسهالی که بیش از ۲ یا ۳ روز پس از مصرف «ORS» ادامه پیدا کند و اسهال همراه با تشنگی شدید ادامه داشته باشد، باید سریع به پزشک مراجعه کرد چرا که این علایم نگران کننده است.

 

 

● درمان

اگر اسهال ناشی از ویروس باشد، در عرض ۳ یا ۸ روز خود به خود برطرف می شود.تنها جای نگرانی مشاهده خون در مدفوع است که به معاینه پزشکی نیاز است.

 

 

● درمان خانگی

در کودکانی که به اسهال و استفراغ مبتلا شده اند آب همراه با سدیم و مواد غذایی از دست می رود. بهترین راه حل برای تامین آب بدن پس از شیر مادر یا شیر خشک رقیق نشده(مگر این که پزشک توصیه کرد) مصرف مخلوطی از ۴ لیوان آب و یک بسته پودر «ORS» است. سوپ سبزیجات برای کودکان بالای ۶ ماه ، لعاب برنج، سوپ گوشت یا جوجه، چای کم رنگ و بدون افزودن شکر و آب میوه تازه بدون شکر مفید است.

 

 

● تشنج

یکی از مهم ترین علل بروز تشنج ، کم شدن آب بدن در کودک است. بنابراین حتما از پودر «ORS» استفاده کنید تا کمبود یا افزایش نمک در بدن جبران شود. مورد نادر دیگر، بروز اسهال خونی میکروبی است که باعث عفونت مغزی می شود. در صورت تشنج، کودک را به بغل بخوابانید سپس به دکتر مراجعه کنید تا علت تشنج در کودک بررسی شود.

 

 

● مواد غذایی که باید از آن پرهیز شود

برای مبتلایان به این بیماری ممنوعیت غذایی خاصی وجود ندارد. آب میوه های شیرین و نوشابه نه تنها در بهبود و تامین مواد غذایی کودک نقش ندارد بلکه احتمال تشدید بیماری را افزایش می دهد.

 

 

● اسهال و استفراغ همراه با تب

در صورت تب ۳۸ یا ۳۸.۵ درجه برای پایین آوردن حرارت بدن هر ۶ ساعت از تب بر استفاده کنید.

 

 

● نکته های مهم

نکته های مهمی که خانواده ها باید به آن توجه کنند، این است که هرگز قطره ویتامین قطع نشود.چربی غذا که برای افزایش انرژی و کالری کودک است نباید از غذا حذف یا کم شود. برعکس باید مقدار آن کمی بیشتر شود.کودکی که از شیر مادر تغذیه می کند، می تواند روزی ۷ یا ۸ مرتبه در روز دفع مدفوع شل داشته باشد و نباید آن را با اسهال اشتباه گرفت.

 

منبع 

  • Amir Hossein Adelpour
  • ۰
  • ۰

 

کود‌ک ناشنوا را مستقل بزرگ کنیم:

 

شما می‌خواهید‌ فرزند‌تان بتواند‌ زمانی که بزرگتر شد‌ از خود‌ش مراقبت کند‌. امید‌وارید‌ فرزند‌تان د‌وستان خوب و شغل مناسبی برای خود‌ش د‌ست و پا کند‌. همچنین امید‌وارید‌ روزی بتواند‌ خانواد‌ه‌ای برای خود‌ تشکیل د‌هد‌. اما والدین عزیز! کود‌کان برای رسید‌ن به این مراحل باید‌ موارد‌ بسیاری را بیاموزند‌. آن‌ها باید‌ بیاموزند‌ چگونه مسئولیت قبول کنند با د‌یگران سازگاری پید‌ا کنند، و......

  

به فرزند‌تان بیاموزید‌ مستقل باشد‌؟

 

1 به بچه خود حق انتخاب د‌هید.به کود‌کان ناشنوا گاه به اند‌ازه کود‌کان شنوا اجازه انتخاب د‌اد‌ه نمی‌شود‌. د‌ر صورتی که به او اجازه این کار را بد‌هید‌، متوجه می‌شود‌ نظرش می‌تواند‌ مهم باشد‌. همچنین احساس می‌کند‌ روی برخی چیزها کنترل د‌ارد‌. این امر برای کود‌کان ناشنوا بسیار بااهمیت است زیرا برخی اوقات به نظر می‌رسد‌ د‌ر اتفاقاتی که برایشان رخ می‌د‌هد‌، هیچ سهمی ند‌ارند‌.

 

2 باید خود‌ش از سمعک یا د‌ستگاه کاشت حلزون شنوایی اش مراقبت کند‌.

د‌ر صورتی‌که فرزند‌‌تان از سمعک یا د‌ستگاه کاشت حلزون شنوایی استفاد‌ه می‌کند‌ باید‌ به او آموزش د‌هید‌ تا حتی د‌ر غیاب شما هم بتواند‌ از آن مراقبت و استفاد‌ه کند‌. به او نشان د‌هید‌ چگونه آن را تمیز کند‌، باتری‌هایش را عوض کند‌ و زمانی که مشکل د‌ارد‌ چه کار کند‌.

 

3 به فرزند‌تان آموزش دهید بعضی چیزها را خود‌ش از د‌یگران د‌رخواست کند‌.

این کار برای کود‌ک ناشنوا مشکل‌تر از کود‌ک شنواست. اما مهم است که فرزند‌تان بیاموزد‌ بد‌ون این‌که کسی بجایش صحبت کند‌، می‌تواند‌ خواسته‌های خود‌ را بیان کند‌. اما به تد‌ریج آن را می‌آموزد‌ و به این ترتیب می‌تواند‌ با د‌نیای واقعی آشنا شود‌.

 

4 از او انتظارت متناسب د‌اشته باشید‌.

از او بخواهید‌ برخی کارهایی را که د‌ر حد‌ سن اوست، انجام د‌هد‌. به عنوان مثال اتاقش را خود‌ش مرتب کند‌ .ممکن است د‌ر برخی موارد‌ نیاز به کمک شما هم د‌اشته باشد‌، اما او هم مانند‌ د‌یگر کود‌کان شنوا از عهد‌ه کارها برمی‌آید‌. فکر کنید‌ او از عهد‌ه چه کارهایی برمی‌آید‌ و چه کارهایی را نمی‌تواند‌ انجام د‌هد‌. مطمئن باشید‌ متوجه می‌شود‌ انتظار شما از او چقد‌ر است.

 

5 به او بیاموزید‌ محتاط باشد اما اجازه د‌هید‌ کارهایی را که کود‌کان د‌یگر انجام می‌د‌هند‌، او هم انجام د‌هد‌.

مثلا اجازه د‌هید‌ د‌وچرخه‌سواری کند‌ یا از خیابان رد‌ شود‌و از آینه کنار د‌وچرخه‌اش استفاد‌ه کند‌ و مراقب ماشین‌ها باشد‌.

 

6 به او مسئولیت بد‌هید‌

نباید‌ فرزند‌تان د‌ائما نیاز د‌اشته باشد‌ شما همه چیز را برایش ترجمه کنید‌. به او بیاموزید‌ زمانی که متوجه صحبت‌های فرد‌ی نشد‌، از او بخواهد‌ برخی چیزها را برایش تکرار کند‌.

 

7 به او خرج کردن را آموزش د‌هید‌.

این مورد‌ برای همه کود‌کان شنوا و ناشنوا سود‌مند‌ است. اما د‌ر مورد‌ کود‌کان ناشنوا مشکل‌تر است زیرا د‌ر رستوران یا مغازه متوجه صحبت‌های شما با مغازه‌د‌ار یا صند‌وق‌د‌ار رستوران د‌ر مورد‌ قیمت‌ها نشد‌ه‌اند‌. به او بیاموزید‌ هر چیزی قیمتی د‌ارد‌ و قیمت هر چیز بستگی به ارزش آن د‌ارد‌. درمورد‌ صرفه‌جویی و کم خرج‌کرد‌ن و د‌رست خرج‌کرد‌ن برایش صحبت کنید‌. زمانی که به حد‌ کافی بزرگ شد‌، اجازه د‌هید‌ خود‌ش به خرید‌ برود‌ و خود‌ش تصمیم بگیرد‌ چگونه پولش را خرج کند‌. به او پول تو جیبی هفتگی و بعد‌ها ماهیانه بد‌هید‌ تا خود‌ش مسئول خرج‌هایش شود‌.

 

منبع 

  • Amir Hossein Adelpour
  • ۰
  • ۰

وقتی کودکم تب دارد

قسمت اعظم ناراحتی کودک در هنگام بیماری، به خاطر د اشتن تب است. بنابراین، تسکین این درد می تواند حالش را بهتر کند. تب همچنین می تواند باعث کم آبی بدن شود. در کودکان بین ۶ ماه تا ۴ سال، تب بالا ممکن است باعث حمله هایی شود که به “تشنج فیبرایل” معروف هستند.

چه اقدامهایی باید انجام دهم؟

• لباس اضافی را از تن کودک خارج کنید. کودک شما به جز یه بالاپوش و شلوار( یا پوشک و دایپ) به چیزی احتیاج ندارد. اگر در رختخواب است، او را با یک ملحفه پنبه ای بپوشانید(با یک پتوی نازک یا بدون آن).

• اگر می گوید که او را بپوشانید، چون باعث افزایش دما می شود، به او شربت paracetamol یا استامینوفن بدهید ( به اندازه ای که بر روی یشه شربت نوشته شده است.) شربت باید پس از ۲۰ دقیقه اثر نماید. به نوزاد زیر ۳ ماه بدون مشورت با دکتر این دارو را ندهید. هرگز به بچه زیر ۱۶ سال اسپرین ندهید، مگر آنکه تجویز شده باشد، یرا ممکن است به عوارض کمیاب و نادر منجر شود که به سندرم “ری” معروف است.

کودکتان را به نوشیدن مقدار زیادی مایعات ترغیب کنید.

• در طول بیماری هر ۴-۳ ساعت درجه حرارت بدنش رابگیرید.

• اگر حرارت بدنش بیش از ۴۰ درجه حرارت سانتی گراد است ( از طریق دهان) او را به وسیله ابر آغشته به آب نیم گرم خنک کنید (آب نباید سرد باشد). درجه حرارت بدنش را هر ۱۰ دقیقه بگیرید تا به زیر ۳۹ درجه سانتی گراد برسد و یا آنکه حال بهتر به نظر برسد.اگر نیم ساعت درجه حرارت بدنش پایین نیامد، با دکترتان تماس بگیرید.

منبع: کتاب پرورش ونگهداری نوزادان و کودکان/ دکتر احمدشاه فرهت و همکاران

 

منبع 

  • Amir Hossein Adelpour
  • ۰
  • ۰

 سرماخوردگی معمولی

 

چگونه تشخیص دهیم تب کودک خطرناک است؟

۵ بار در سال انتظار بروز سرماخوردگی در کودکان داشته باشید. سرماخوردگی یک بیماری شایع در بین بیماری های کودکان است. شما به احتمال زیاد با اقدامات درمانی در حین سرماخوردگی آشنا هستید، درمان تب ملایم، گرفتگی مجراهای بینی، سرفه و آماس گلو با استفاده از مایعات فراوان و استراحت میسر می‌شود. اگر کودک شما احساس ناراحتی می‌کند، استفاده از قرص ایبوپروفن یا استامینوفن می‌تواند میزان تب را کاهش دهد (دستورات روی جعبه دارو را به دقت دنبال کنید و در صورتی که سن کودکتان زیر ۶ ماه است با یک پزشک کودکان مشورت کنید)، اما اطلاعات روشنی در مورد داروهای مربوط به درمان سرفه و سرماخوردگی لازم است. فرد هیرشنفانگ (Fred Hirschenfang)، پزشک متخصص کودکان دکتر فرهت می‌گوید:

این داروها واقعا به درمان این نوع از بیماری های کودکان کمکی نمی‌کنند و میزان مصرف آن‌ها ممکن است گمراه کننده بوده و منجر به مصرف بیش از حد مجاز دارو شود.

از قطره یا اسپری محلول ید برای مرطوب کردن کانال‌های بینی کودک و از یک مکنده برای زدودن ترشحات اضافی بینی او استفاده کنید. دستگاه تولیدکننده بخور سرد می‌تواند مفید باشد به شرط اینکه آن را به طور مرتب برای جلوگیری از رشد قارچ تمیز کنید. سرماخوردگی بیشتر کودکان در عرض ۵ تا ۷ روز بهبود می‌یابد.

 

منبع

  • Amir Hossein Adelpour